KÜRESEL ENERJİ TÜKETİM ARTIŞI 2014 YILINDA YAVAŞLADI

 

BP Enerji İstatistiklerine göre, 2014 yılındaki küresel ekonomik büyüme 2013 yılına benzer düzeyde olmasına rağmen birincil enerji kaynakları tüketimi artış hızı net bir düşüş gösterdi.

Enerji alanında 2014 yılı verilerini içeren BP Dünya Enerji İstatistikleri Haziran 2015’de yayınlandı. Küresel birincil enerji tüketimi 2014 yılında yüzde 0.9 artarken, bu oran 2013 yılındaki yüzde 2’lik, on yıllık ortalama olan yüzde 2.1’lik artışın oldukça altında kaldı. Bu artışla 2014 yılında küresel birincil enerji tüketimi 12 928.4 milyon ton petrol eşdeğeri oldu.

Nükleer hariç her yakıt türünde tüketim en üst seviyeye ulaştı. Buna karşılık, tüm yakıtlarda tüketim artışı yavaşlarken, ortalamasının üzerinde artış gösteren tek kaynak nükleer oldu. Güney Kore, Çin, Fransa, Kuzey Amerika’daki nükleere dayalı elektrik üretim artışı, Japonya, Belçika ve İngiltere’deki azalmanın üzerinde olduğundan nükleer enerji tüketimi  (brüt elektrik üretimi ve yüzde 38’lik çevrim verimi üzerinden hesaplanan petrol eşdeğeri ile) yüzde 1.8 oranında arttı. Petrol yüzde 32.6’lık payla küresel enerji tüketiminin başat yakıtı olmayı sürdürdü; ancak birbirini takip eden 15. yılda da pazar payını kaybetmeye devam etti. Kömür hariç diğer enerji kaynaklarının üretimi arttı.

En hızlı büyüyen kaynak olan yenilenebilir enerji kaynaklarının tüketim artış oranı yüzde 12 oldu. Bu oran 2006’dan beri görülen en düşük artış oranı olmakla birlikte, yenilenebilir kaynaklar elektrik üretimindeki katkısını arttırmaya devam ederek küresel elektrik üretimindeki payını yüzde 6’ya çıkardı. Çin’in başını çektiği Asya Pasifik bölgesi en büyük artışı gerçekleştirirken Afrika en hızlı artış oranını kaydetti.  AB’de hidrolik dışı yenilenebilirlerin elektrik üretimindeki payı yaklaşık yüzde 17 oldu.

Birincil enerji tüketimindeki artış özellikle Asya-Pasifik, Avrupa-Avrasya ile Orta ve Güney Amerika’da ortalama artışların altında kaldı. OECD sarfiyatı yüzde 0.9 oranında düştü. ABD’deki yüzde 1.2’lik artışa karşılık, AB’de yüzde 3.9 ve Japonya’da yüzde 3’lük azalma görüldü. Küresel enerji tüketiminin artışında esas olarak yükselmekte olan ekonomiler baskın rol oynamakla birlikte, bu ülkelerdeki artış da geçen 10 yıllık ortalamanın altında kaldı. Çin yüzde 2.6, Hindistan yüzde 7.1 ile ulusal düzeyde en büyük artışları gerçekleştiren ülkeler oldu.

Tüketim artışındaki yavaşlamaya paralel olarak, enerjiden kaynaklanan CO2 emisyonlarında da yüzde 0.5’lik artışla, finansal kriz sonrası hariç, 1998’den beri en yavaş artış oranı kaydedildi. 

Detaylı veriler için BP İstatistiklerine aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir.

http://www.bp.com/en/global/corporate/about-bp/energy-economics/statistical-review-of-world-energy/statistical-review-downloads.html

 

                                                                                                                            Temmuz 2015