SOCAR'dan Paraksilen ve teraftalik asit yatırımı

 

Socar bu yatırımla Türkiye’nin cari açığını 4,0-4,5 milyar dolar azaltmayı hedefliyor.


Türkiye'de yeni bir petrokimya tesisi yatırımının müjdesini veren SOCAR'ın Kurumsal İletişim Başkanı Murat LeCompte bu yatırımla Türkiye'nin cari açığında 4-4.5 milyar dolarlık azaltıcı etki yaratacaklarını sözlerine ekledi

19.5 milyar dolarlık yatırım planıyla Türkiye'nin en büyük doğrudan yatırımcısı olarak kabul edilen SOCAR'ın Kurumsal İletişim Başkanı Murat LeCompte, Haber Global'e konuştu. LeCompte, "Geçen sene Star rafinerisinin açılışını yaptık. Bütün üniteler devreye alındı. Star'dan beklentimiz çok büyük. Çünkü cari açığa normal bir yılda yaklaşık olarak cari açığa 1.5 milyar dolar katkısı olacak. Türkiye'de petrokimya ürünlerinin çoğu ithal ediliyor. Petkim'in belli bir pazar payı var bu pazar payı yüzde 17-20 civarında. Yüzde 80'i dışarıdan geliyor. Yeni petrokimya yatırımlarıyla petrokimya ithalatından kaynaklanan cari açığı ciddi şekilde düşürebileceğimize inanıyoruz. Yeni bir petrokimya projesi var. Önümüzdeki sene umuyorum onun temelini atacağız. O petrokimya tesisi 2022 sonu 2023 gibi devreye girecek. Petrokimya ürünlerinden kaynaklanan cari açık şu anda Türkiye'de aşağı yukarı 11.5 milyar dolar civarında. Bu yeni tesisle biz onu aşağı yukarı 4-4.5 milyar dolar gibi azaltabileceğimize inanıyoruz" dedi.

"YENİ TESİSTE ÜRETİLECEK ÜRÜNLER CARİ AÇIĞI AZALTACAK ÜRÜNLER"

Petrokimyanın çok geniş bir kullanım alanı olduğunun altını çizen LeCompte, "SOCAR olarak yeni tesiste bizim üreteceğimiz ürünler isi temelde iki ürün olacak. Biri Parexilen ve biri de PTA

(Saf Tereftalik Asit). Bunlar Türkiye'nin cari açığının büyük kısmına yol açan ürünler. Gıda kaplarında veya ambalajda kullanılan petrokimya ürünlerinin bir çoğu PTA'dan üretiliyor" diyerek SOCAR'ın yeni yatırımında özellikle Türkiye'ye ciddi bir cari açık getiren ürünlerin üretilmesine odaklanılacağına dikkat çekti.

"SOCAR'IN YATIRIMI 19.5 MİLYAR DOLARLA SINIRLI KALMAZ",

Türkiye'nin Azerbaycan'ın enerjisinin dünyaya açıldığı kapı olduğunu söyleyen LeCompte, Bakü-Ceyhan Boru Hattı, TANAP Boru Hattı Türkiye üzerinden Azerbaycan enerji kaynaklarının Avrupa'ya açıldığının altını çizdi. "Bu nedenle Azerbaycan şirketlerinin Türkiye'deki yatırımlarının uzun yıllar daha devam edecektir" diyen LeCompte, SOCAR'ın da bu doğrultuda Türkiye'de 19.5 milyar dolarlık yatırımla kalmayacağı, önümüzdeki yıllarda bu yatırım rakamının daha da artacağı öngörüsünde bulundu.  

 

20.09.2019 ,haberglobal.com.tr