Tıp ve Hukuktan sonra Mühendisliğe de başarı sırası sınırlaması

 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK)  Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, tıp ve hukuk bölümlerinden sonra mühendisliğe de başarı sıralaması sınırı getirildiğini açıkladı.

YÖK Başkanı, "Ziraat, su ürünleri ve orman dışında  mühendislikteki başarı sıralamasını, ilgili puan türünde 240 bin olarak  belirledik. Mimarlıkla da ilgili buna münhasır bir karar alacağız" açıklamasını  yaptı.
 
“eğitim ajansı” web sitesinde yer alan habere göre, Saraç, birkaç yıl öncesine kadar ilk 10 binden öğrenci alan tıp ve hukuk  programlarının, 100, 200 ve  300 bininci sıralardan öğrenci almaya başladıklarını  belirterek, "Tabii ki bir programda eğitim öğretimi sürdürmek için  gerekli niteliğe haiz olmanın sağlanması lazım. Ayrıca, bir sınıftaki  öğrencilerin mütecanis olması lazım" ifadesini kullandı.
 
Haberin devamı şöyle:

“Bininci sıradan üniversiteye giren öğrenciyle, 400 bininci sıradan  giren öğrenci aynı sınıfa konulduğunda başarılı bir eğitimden söz etmenin mümkün  olmadığını vurgulayan YÖK Başkanı Saraç, 101 binden öğrenci alan tıp programını  40 bine çektiklerini anımsatarak, "Tıp, 31 binden öğrenci aldı. Umduğumuz  başarının üzerine çıktı" değerlendirmesini yaptı.
 
 Saraç, 365 binden öğrenci alan hukuk programlarını ise 150 binle  sınırladıklarını da hatırlattı.
 
 Vakıf üniversitelerine kendi marka değerlerini oluşturmaları için  başarı sırası sınırlamasını yukarı çekebileceklerini söylediklerini aktaran  Saraç, bazı vakıf üniversitelerinin tıp ve hukukta YÖK'ün koyduğu sınırı daha da  yukarı çektiklerini bildirdi.
 
Yekta Saraç, kararı üniversitelerle birlikte aldıklarını belirterek,  çok başarılı bir uygulama gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Karara ilişkin Danıştay'da iptal davası açıldığını dile getiren Saraç,  "Danıştay da YÖK'ün kaliteye verdiği önemi tescilledi. O şekilde ifade edeyim. Bu  bizi daha da güçlendirdi ve şevklendirdi işin doğrusu" değerlendirmesinde  bulundu.
 
 
   - Mühendislikteki başarı sırası açıklaması
 
 YÖK Başkanı Saraç, mühendislik programlarına girişte belirledikleri  başarı sırası sınırlamasına ilişkin, "Ziraat, su ürünleri ve orman dışında  mühendislikteki başarı sıralamasını, ilgili puan türünde 240 bin olarak  belirledik" açıklamasında bulundu.
 
Başarı sıralaması sınırı getirdikleri programların ortak bir  özelliğinin bulunduğuna işaret eden Saraç, "Bütün bu uygulamalarımız daha üst  düzeydeki bir master, nazım plana göre yürüyor. Bunların hepsi meslek üreten  programlar. Birçok ülkede mezun olunduktan sonra, tıpta, hukukta vesaire meslek  sınavları var ama Türkiye'de yok. Dolayısıyla biz bu programlara öncelik verdik.  Mühendislik de bunlardan biriydi" diye konuştu.

 "Alt barajı koyuyoruz, üst barajı serbest bırakıyoruz"

 Yekta Saraç, vakıf üniversitelerine bu kararla ilgili, "Siz kendiniz  için 240 binin üstünde yeni bir baraj da oluşturabilirsiniz. Ama altına düşmemek  kaydıyla" diyeceklerini bildirdi.
 
  Saraç, mimarlıkla ilgili de buna münhasır bir karar alacaklarını  açıkladı.
 
  Meslek sınavı yapılmasını düşünüp düşünmediği sorulan Prof. Dr. Saraç,  "Meslek sınavının yapılması tabii ki bizim tercihimiz ama bu yasama faaliyetini  gerektiren bir durum. Dolayısıyla o bizim konumuzun dışında. Biz mezun  olunduğunda meslek icra edilecek programların mezun profilinin yükseltilmesine  çalışıyoruz. Hedefimiz bu" şeklinde konuştu.
 
  Vakıf üniversiteleri ile YÖK arasındaki ilişkiyi değerlendirmesi  istenen Yekta Saraç, vakıf yükseköğretim kurumlarının denetlenmesinin YÖK'ün  sorumluluğunda olduğunu kaydetti.
 
 Mütevelli heyet başkanları ve vakıf üniversitelerinin rektörleriyle  temasta olduklarının altını çizen Saraç, "Bu uygulamamızda da gördüğünüz gibi,  biz alt barajı koyuyoruz, üst barajı serbest bırakıyoruz. Biz bir nevi şöyle  düşünüyoruz; YÖK olarak devlet üniversitesinin mütevelli heyetiyiz. Vakıf  üniversitelerinin de mütevelli heyeti var ama tabii ki bütünüyle kamu  güvenliğinin sağlığını, bekasını da ilgilendirdiği için, eğitim öğretimin de  niteliğini düşürmeyecek şekilde alt barajları koyduktan sonra geri çekiliyoruz.  İşin doğrusu, yeni YÖK'ü hem kural koyan hem de sahada oyun oynayan durumdan  çıkarmak istiyoruz. Kuralı koyduktan sonra sahadan çıkması lazım" ifadelerini  kullandı.”

 

http://www.egitimajansi.com/haber/tip-ve-hukuktan-sonra-muhendislige-de-baraj-geliyor-haberi-45860h.html