Temmuz ayı sanayi endeksi beklenenin altında

 

TÜİK tarafından açıklanan Temmuz ayı sanayi üretim endeksine göre, sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 artarken,  imalat sanayi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,4 azaldı.

Temmuz ayı sanayi endeksine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %1,5 azaldı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %1,2 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %2,4 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %3,1 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %0,3 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %3,0 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %0,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,4 arttı.

Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş %11,3 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş %24,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, %13,2 ile elektrikli teçhizat imalatı ve %8,8 ile tütün ürünleri imalatı takip etti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %4,5 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatında gerçekleşti. Bu artışı, %4,2 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve %4,0 ile giyim eşyalarının imalatı takip etti. 
 

Büyüme oranı revize edilecek

Fortune –Türkiye’de çıkan habere göre, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu yıl büyümenin yüzde 3 olabileceğini, gelecek yıl ise bundan daha fazla bir büyüme öngörüleri bulunduğunu belirtirken, Ağustos ayı verisinin beklentilerin bir miktar üzerinde bir yıl sonu enflasyonuna işaret ettiğini söyledi.
Reuters'ın sorularını yanıtlayan Yılmaz, Orta Vadeli Program'da (OVP) Türkiye'nin bu yılki büyüme tahmininin yüzde 4 olduğunu, ilk çeyrek rakamının beklentilerden iyi geldiğini kaydederek, TÜİK tarafından açıklanacak olan ikinci çeyrek rakamından sonra büyüme tahminlerini gözden geçirip güncelleme yapacaklarını kaydetti.

Fortune-Türkiye’de çıkan bir diğer habere göre, Temmuz ayı sanayi üretim rakamlarını değerlendiren Goldman Sachs, imalat sanayi üretimindeki daralmayı işaret ederek, yapısal yurtiçi zayıflığın ve derinleşen belirsizliğin Türkiye'nin büyüme performansını önümüzdeki yıllarda sınırlayacağına inanmaya devam ettiklerini ifade etti. Goldman Sachs, 2015 yılı için büyüme tahminini yüzde 2,8 olarak koruduklarını, ancak politik belirsizlik ve kötüleşen iş dünyası güveninin aşağı yönlü risk yarattığını vurguladı. 

 

http://www.fortuneturkey.com/cevdet-yilmaz-buyume-bu-yil-yuzde-3-olabilir-19072

http://www.fortuneturkey.com/goldman-sachstan-politik-belirsizlik-uyarisi-19109