Türkiye, termal kaynakta zengin, kazançta fakir

ABD termal turizmden yılda 5,5 milyar dolar, Avrupa 3,5 milyar dolar gelir elde ederken, kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada ilk yedi, Avrupa’da ise birinci sıradaki Türkiye, sadece 20 milyon dolar kazanabiliyor.


Jeotermal Enerji Kaynakları Araştırma ve Değerlendirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı (JEVAK) Mehmet Ali Doğan, on binlerce yıldan bu yana birçok topluluk tarafından çeşitli hastalıkların iyileştirilmesinde alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılan jeotermal kaynakların, dünya turizminin de en önemli gelir kapılarından birisi haline geldiğini söyledi. Termal kaynakların, gelişmiş bazı ülkelerin de en önemli gelir kapılarından olduğunu ifade eden Doğan, “Özellikle Almanya ve Macaristan’a yılda 10 milyon kişi, Rusya’ya 8 milyon kişi, Fransa’ya 1 milyon, İsviçre’ye 800 bin kişi bu amaçla gidiyor.  126 milyon nüfuslu Japnya’ nın  Beppu şehrine sadece 13 milyon kişi termal turizm amaçlı seyahat ediyor” dedi. Avrupa’da birçok kaplıca merkezinin bulunduğunu anlatan Doğan, Fransa, İsviçre, İtalya, Yunanistan, Rusya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin turistlerin tercih sıralamasında başta geldiğini belirtti. Termal turizmin Almanya’da önemli bir sektör halini aldığını dile getiren Doğan, “263 adet resmi belgeli termal merkezin bulunduğu Almanya’da toplam yatak kapasitesi 750 bin civarında. Almanya, hekim teşhisi ve raporu olması şartıyla, kaplıca tedavilerinin hem özel hem de kamu sağlık sigorta şirketleri tarafından tam veya kısmen karşılandığı ülkelerden” diye konuştu.

Türkiye, kaynakların yüzde 3’ünü kullanıyor

Doğan, ”Türkiye ise jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada yedi, Avrupa’da ise birinci sırada yer alıyor. Ancak kaynaklar turizmde yeterince değerlendirilemiyor” Türkiye’de 46 ilde 190 civarında kaplıca tesisi bulunduğunu bildiren Doğan, “Şuanda jeotermal kaynak potansiyelimizin ancak yüzde 3’ünü turizmde değerlendirebiliyoruz” dedi. Ülkemizin termal sularımızın hem debi ve sıcaklıkları hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleriyle Avrupa’daki termal sulardan daha üstün nitelikler taşıdığına işaret eden Doğan, şöyle konuştu: “Bin 500’den fazla kaynağa sahibiz. ABD termal turizmden yılda 5,5 milyar dolar, Avrupa yılda 3,5 milyar dolar, Çek Cumhuriyeti yılda 1 milyar dolar gelir elde ederken biz ize yılda 20 milyon dolar kazanabiliyoruz. Bu rakamların aksine kaynağa baktığımızda ise Avrupa’nın toplam termal turizm potansiyeli kaynak zenginliği açısından sadece ülkemizin 10’da biri kadar. Termal kaynakları bulunmayan Tunus bile deniz suyunu ısıtarak sağlık turizmi amaçlı kullanıyor ve yılda 336 milyon avro girdi sağlıyor.”

Dünya,31.