Rüzgar ve güneş YEKA projelerinde son durum ne?

Projeler hakkında “ne işin içindeki şirketlerden biri, ne de resmi kurum ve kuruluşlardan bu konuda herhangi bir doyurucu bilgi ya da açıklama duymuş değiliz”


 

Türkiye 3 Mart 2017 tarihinde, ilk yenilenebilir kaynak alanı (YEKA) ihalesini, güneş enerji santralleri (GES) için yaptı. Yarışı Kalyon-Hanwha ortak girişim grubu kazandı. İstekliler, kilovatsaat başına 6.99 cent/dolar fiyattan elektrik satışı taahhüdüyle Karapınar’da 1000 MW’lik GES lisansını alma hakkı kazanırken, Türkiye’de 500 MW kapasiteli bir güneş paneli üretim tesisi kurmayı da kabul etmiş oldular.

3 Ağustos 2017 tarihinde bu kez YEKA rüzgar enerji santrali (RES) lisans ihalesi yapıldı. İhaleyi, bütün sektörü şaşırtacak derecede düşük bulunan kilovatsaat başına 3.48 cent/ dolar’lık fiyat teklifiyle Siemens- Türkerler-Kalyon konsorsiyumu kazandı. Bu ihalede de istekliler Türkiye’de yüksek oranlı yerli katkıya sahip ekipman kullanarak 1000 MW’lik RES kurma hakkı elde etmişti.

İhalelerin devamının geleceği, ikinci rüzgar YEKA ihalesinin deniz üstü projeler için açılacağı duyuruldu, muhtemel tesis bölgeleri de açıklandı. Ancak sektörden pek ilgi görmedi ve konu en azından şimdilik gündemden düşmüş görünüyor.

İkinci güneş YEKA ihalesi de açıldı ama yeterli ilginin oluşmaması yüzünden, son başvuru tarihleri birkaç kez ertelendi. En sonunda 13 Ocak 2019 tarihinde, GES YEKA 2 ihalesinin iptal edildiği duyuruldu.

İki yıl önce büyük heyecan yaratan YEKA ihalelerinin devamı gelmediği gibi, daha önce tamamlanan ihaleler kapsamındaki yatırımların hayata geçirilmesi konusunda da olumsuz haberler duyuldu. Güneş YEKA ihalesini kazanan Kalyon-Hanwha girişim grubundaki ortakların ayrıldığı yazıldı, çizildi, söylendi. Birinci rüzgar YEKA ihalesinin akıbeti konusunda da benzeri şeyler konuşuluyor.

Ancak ne işin içindeki şirketlerden herhangi biri, ne de resmi kurum ve kuruluşlardan bu konuda herhangi bir doyurucu bilgi ya da açıklama duymuş değiliz.

Bilmezseniz yönetemezsiniz diye bir söz var. Bir de, gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkmak gibi bir huyu olduğu bilinir.

O yüzden ilgililerin son duruma dair net bir açıklama yapmasında herkes için büyük fayda var.

Yaklaşık son 20 yıldır çok ciddi yatırımlarla, çok önemli başarı hikayesi yazmış, elini taşın altına koyarak buna katkı sunmuş bir sektörün oyuncularının sağlıklı bilgi almaya hakkı var.

Sağlıklı bilgi almalılar ki, geleceğe dair projeksiyon çizebilsinler. En gerçekçi yol haritası, çok yönlü doğru bilgiler üzerine oturan haritadır.

O yüzden bugünkü yazımızın başlığı sadece bir sorudan ibarettir. Yani bu yazı bilgi vermeyi, görüş beyan etmeyi değil, bilgi almayı hedefliyor.

07 Şubat 2019 , dünya, mehmet kara