SOCAR ve BP ‘nin Aliağa’da PTA üretimi için ortak yatırımı

2008 yılında Petkim’i 2,04 milyar dolara satın alan SOCAR, BP ile  saf tereftalik asit (PTA) üretecek. Yatırım bedeli 1,8 milyar dolar olacak Tesisin temeli önümüzdeki yılbaşı atılacak


1,8 milyar dolara mal olacak yeni tesisin temeli yılsonunda atılacak. SOCAR Türkiye Başkanı Vagif Aliyev, 2023’te devreye girecek proje ile Türkiye’nin 1 milyon tonluk saf tereftalik asit (PTA) ithalatının sıfırlanacağını söyledi. 

DÜNYA’dan Handan Sema Ceylan’ın haberine göre Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR, Türkiye’deki yatırımlarını BP ile ortaklaşa hayata geçireceği yeni tesisi ile büyütüyor. 1,8 milyar dolara mal olacak yeni tesisin temeli bu yılsonu ya da 2020’nin başında atılmış olacak. 2008’den bu yana Türkiye’de yatırım yapan SOCAR, bu yatırımla Türkiye’nin 1 milyon tonluk saf tereftalik asit (PTA) ithalatını sıfırlayacak. PTA; gıda ve içecek kapları, ambalajlama malzemeleri, kumaş, film gibi ürünlerin hammaddesi olarak kullanılıyor. Aynı zamanda pareksilen (PX) ürünlerde ithal edilen 800 bin tonluk ürün de Türkiye’de üretilmeye başlayacak. Diğer yatırımlar gibi Aliağa’da gerçekleştirilecek yatırım, BP ile ortaklaşa olmasıyla da dikkat çekiyor. Dünyadaki benzer yatırımlar ortaklıklarla değil genelde lisans anlaşması ile yapılıyor. 

SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, “2008 yılında Özelleştirme İdaresi’nden Petkim’i 2,04 milyar dolara satın alarak başladığımız Türkiye yatırımlarına devam ediyoruz. BP şirketiyle yaklaşık 1,8 milyar dolarlık yatırımla yapacağımız yeni tesisin temelini bu yılsonu, önümüzdeki yılbaşı gibi atmayı planlıyoruz. Bu yatırım da diğer projelerimiz gibi çok önemli. Çünkü faaliyete başladığında Türkiye’nin şu anki 1 milyon tonluk saf tereftalik asit (PTA) ithalatını sıfırlayacak. Aynı zamanda pareksilen (PX) ürünlerinde ithal ettiğimiz 800 bin tonluk ürün, Türkiye’de üretilmeye başlayacak. Bu tesisi STAR Rafinerisi ve Petkim’den tedarik edilecek ham maddelerin entegre bir şekilde kullanımına izin verecek bir tasarımla hayata geçireceğiz” bilgilerini verdi. 

2023’te DEVREYE ALINACAK
Tesisin 2023’te devreye alınmasının planlandığını kaydeden Aliyev,  şunları söyledi: “Yeni tesisin SOCAR’ın diğer tesislerinden elde edilen ham madde ve altyapı kaynaklarına çok yakın konumlanacak olması, rekabet bakımından büyük avantaj sağlayacaktır. Türkiye’nin Ege Denizi kıyısından dünya pazarlarına açılan kapısı olan Aliağa’da inşa edilmiş büyük rafineri ve petrokimya tesisleriyle kardeş iki ülke olan Türkiye ve Azerbaycan’ın ekonomilerine katkı sağlamaya ve Türkiye’nin enerji sektörü gibi dinamik bir sektörde de global oyuncular arasında güçlü bir konuma gelmesi için yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Tüm bu yatırımları Ulu Önderimiz Haydar Aliyev’in ‘Bir millet iki devlet’ ülküsüyle yapıyoruz ve karşılığını da Türkiye devletinden buluyoruz. Geçtiğimiz yıl ekim ayında biliyorsunuz Aliağa’da tüm yatırımlarımızın bulunduğu araziye, Özel Endüstri Bölgesi unvanı verildi”.

TANAP’IN ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ YERİ VAR 
Türkiye ile işbirliklerinde en önemli projelerden birinin, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) olduğunu dile getiren Aliyev, “TANAP yoluyla Türkiye’ye 1 Nisan itibarıyla yaklaşık 1,5 milyar metreküp gaz taşındı. 15 Nisan itibarıyla da boru hattının ikinci fazında da son aşamaya gelinerek test amaçlı gaz verilmeye başlandı. Projenin gaz taşıma kapasitesi ek yatırımlarla önce 24 milyar metreküpe ardından 31 metreküpe çıkarılabilecek. Bundan sonra da BOTAŞ ile iş birliği yapabileceğimiz imkanları değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu. 

ABD'nin İran yaptırımlarında Türkiye’nin 2 Mayıs itibarıyla muafiyetten çıkarıldığını anımsatan Aliyev, “TANAP’ın ekonomik iş birliğinin yanı sıra Türkiye’nin enerji arz güvenliğine katkıda bulunması açısından çok önemli bir yeri var. Türkiye’nin, hem dünyada yaşanan gelişmeler hem de kendi politikaları doğrultusunda gereken önlemleri aldığına inanıyoruz. Bize herhangi bir durumda ihtiyaç olduğunda, her zaman Türkiye ile birlikte çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 

DOĞALGAZ VE AKARYAKIT DAĞITIMI İÇİN ACELESİ YOK 
Aliyev, Türkiye'de doğal gaz ve akaryakıt sektöründe büyük bir dağıtım ağı kurmak için fırsatları değerlendirdiklerini ancak bu konuda acele etmediklerini söyledi. SOCAR’ın dünyanın pek çok ülkesinde akaryakıt istasyonu bulunduğunu kaydeden Aliyev, şunları kaydetti, “Azerbaycan’da, Romanya’da, Avusturya’da, Gürcistan’da, Ukrayna’da ve İsviçre’de toplam 500 akaryakıt istasyonumuz var. Türkiye’de de yeni havalimanındaki 9 akaryakıt istasyonumuz faaliyete başladı. Türkiye’de büyük bir dağıtım ağı kurmak şu anda önceliklerimiz arasında daha alt sıralarda. Biraz önce de dile getirdiğim gibi SOCAR, Türkiye’de petrokimya ve rafinaj merkezli bir şirket. Petkim, Türkiye’nin tek entegre petrokimya tesisi ve pazarın ancak yüzde 20’sini karşılayabiliyor; yani bu payı artırmak için önümüzde çok önemli bir fırsat var. Bizim için ikinci önemli alan ise doğalgaz. Biliyorsunuz çok yakın bir dönemde Bursagaz ve Kayserigaz SOCAR çatısı altında faaliyet göstermeye başlayacak. Biz de doğalgazda entegrasyon zincirimizi tamamlamış olacağız. Akaryakıt istasyonları da ilgi alanımızda; ancak üçüncü sırada geliyor”.

Kaynak: SOCAR’dan 1 milyon tonluk ithalata ‘dur’ diyecek yatırım

01 Mayıs 2019 ,Enerji günlüğü