Üniversiteler ve YÖK gündemde

Üniversitelere yeni kimlik ve işlevler yükleme girişimleri yasa taslakları ile gün yüzüne çıktı. Öte yandan YÖK, mirasını ret etmeyecek şekilde Üniversitelerde aykırı ses çıkmasını engelleyecek yasakları artırmakta.Yeni YÖK yasa taslağının tartışılmaya başlandığı bugünlerde üniversitelerdeki Ar-Ge merkezlerine yönelik yeni şekillendirmenin kapsamı Bakanlar Kurulunda görüşüldü.

“Üniversite Ar-Ge merkezleri 3’e ayrılıyor          

 Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, üniversitelerin Ar-Ge merkezlerinin daha verimli çalışması için yeni bir yönetim modeline geçeceklerini belirterek, buraları ileri araştırma merkezleri, tematik araştırma merkezleri ve merkezi araştırma laboratuvarları olarak 3 grupta toplayacaklarını söyledi. Yılmaz ayrıca bu merkezlere çeşitli destekler sağlayacaklarını açıkladı.

Cevdet Yılmaz Bakanlar Kuruluna yaptığı sunumda üniversitelerin Ar-Ge merkezlerinin yeniden yapılandırılmasını öngören yasa taslağının detaylarını açıkladı. Yönetimde kamu ve özel sektörün bir arada çalışacağı bir modeli öngördüklerini belirten Yılmaz ’Ar-Ge’nin araştırma kısmında epey mesafe aldık.10 sene önce milli gelir içindeki payı 0,53’tü bugün 0,86’ya kadar yükseldi. Şimdi Ge kısmını geliştirmemiz, daha fazla bilgiyi katma değere dönüştürmemiz lazım ‘ dedi.

Üniversitelere yeni model

Üniversitelerin araştırma merkezlerinde bir yönetim modeli ve sınıflandırma olmaması nedeniyle istedikleri sonucu alamadıklarını kaydeden Yılmaz, bu amaçla yeni bir yasa taslağı hazırladıklarını anlattı. Taslak hakkında bilgi veren Yılmaz, bu merkezler için 24 saat ve 7 gün çalışan, yönetimde kamu ve özel sektörün bir arada olacağı esnek bir yönetim modeli öngördüklerini aktardı. Üniversitelerin araştırma merkezlerinde sınıflandırmaya gideceklerini kaydeden Yılmaz, “TÜBİTAK’la birlikte, gönüllü olarak başvuracak merkezleri belli kriterlere göre değerlendireceğiz ve sınıflandıracağız. İleri araştırma merkezleri, tematik araştırma merkezleri ve merkezi araştırma laboratuvarları olarak 3 grupta toplayacağız. Bu sınıflandırma ile daha iyi bir yönetim modeli eşliğinde özel sektör mantığıyla daha esnek çalışan ve daha fazla katma değer yaratan yerler haline getireceğiz” diye konuştu.  

Özel sektör yönetime katılacak

Bakan Yılmaz, bu merkezlerin yönetiminin üniversite çatısı altında ancak daha özerk ve esnek bir yapıda olacağını belirterek, merkezde Kalkınma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile YÖK’ün olduğu bir komite oluşturulacağını kaydetti. Kalkınma Bakanı Yılmaz değerlendirmelerin şöyle devam etti” Bugüne kadar altyapıya 3 milyar lira harcadık. Şimdi ‘ge’ ye harcayacağız ama bu daha az para olacak. Burada önemli olan yönetim modeli ve özel sektörün daha fazla harcamasını sağlamak. Çünkü asıl katma değeri sağlayacak olan özel sektör ve o harcamadan araştırma geliştirmeye dönüşmüyor.   Ar-ge orta vadeli bir bakış gerektiriyor. Biraz ter döküp, emek harcayacaksınız. Sonuçta bunun getirisi yüksek. Biz o getiriyi sağlaması için özel sektöre daha elverişli bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Yönetime özel sektörü alıp işin bir paydaşı haline getireceğiz ki onlarda daha fazla harcasın. AB’de de hedef AR-Ge’nin milli gelir içindeki payını yüzde 3’e çıkarmak ve bunun 2 puanının da özel sektörden gelmesini sağlamak, dünyadaki kriter bu. Üçte ikisi özel sektörden gelmeli ki araştırma geliştirmeye dönüşebilsin.”  

Canan Sakarya, dünya,24.10.2013