Akkuyu Nükleer’in deşarj borusu SUPERLİT’ten

“Deniz deşarjı hattı borularının toplam 10,5 kilometre(si) CTP borudan oluşacak. -25 kotunda  10 adet hattan  santralin soğutma işleminde kullanılan suyun denize deşarjı sağlanacak”


Karamancı Holding bünyesindeki Superlit Boru San. A.Ş.’nin Genel Müdürü Turgay Aytekin,” Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin, Deniz Hidroteknik Yapıları İnşaatı kapsamında kullanılacak olan CTP (GRP) deniz deşarjı hattı borularının deşarj hatları ortalama 8 kilometresi DN 4000 olmak üzere,DN3000 ve DN2000 yaklaşık toplam 10,5 kilometre CTP borudan oluşacak. -25 kotunda birbirine paralel ve yan yana başlayan 10 adet hattan oluşan deşarj sistemi ile santralin soğutma işleminde kullanılan suyun denize deşarjı sağlanacak” diye vurguladı.

Nükleer santrallerde ilk defa CTP(GRP)  boru kullanılacak

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ihale aşamasından bu yana takip ettiklerini söyleyen Aytekin,”Kompozit  boruda 50-70 yıla kadar servis ömrü vardır. Akkuyu projesinde yaklaşık 10 kilometre civarında bir deniz deşarjı var. Burada da 4.000’lik borular kullanılacak. SUPERLİT’in şu ana kadar aldığı mühendislik açısından en kritik olan projelerden bir tanesi. Akkuyu projesinin bizim için bütçesi yaklaşık 50-60 milyon dolar civarında, kendi yatırım bütçesi ise 22 milyar doların üzerinde. Projedeki soğutma sisteminin düzgün çalışması reaktör için en hayati unsurlardan biri. Soğutma suyunu denizden alacaklar, soğutma işlemini bitirdikten sonra denize deşarj edecekler. Bu sistemin sağlıklı çalışması reaktörün de düzgün çalışması için çok önemli. Bu anlamda deşarj tarafındaki boru hattı da hem mühendislik hem de uygulama açısından çok hassas oldukları konulardan biri” dedi.

Sabiha Toprak, dünya, 6 .12.2019