Ceyhan Polipropilen Tesisi: Doğru rakamlar hangisi

İki yetkili ve sorumlu kişi tarafından Tesise ilişkin farklı bilgilerin dile getirilmesi kabul edilemez. Gelecek ancak doğrularla inşa edilebilir.


 

Adana, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde kurulacak Polipropilen tesis yatırımına ilişkin haber  Sitemizde daha önce yer almıştı.

(http://www.kimyamuhendisleriplatformu.org/DR/life/r%C3%B6nesans-holding-ceyhan%E2%80%99da-petrokimya-tesisi-kuracak)

Tesisin kuruluşuna karar verilmesi  ve teşvik edilmesinin temel nedeni ithal edilen Polipropilen’in ülke içinde üretilerek cari açığın giderilmesi olduğu biliniyor.

Sitemizde yer bulan haber, kurulacak tesise ilişkin bazı bilgiler, Tesis yatırımını gerçekleştirecek Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak tarafından yapılan açıklamaları kapsıyordu.

Aşağıda yer alan haber ise 25.03 2019 tarihinde birçok gazeteye servis edildi.

 Sitemizde verilen haberin tarihi(13.03.2019) ile bu haber arasında iki haftadan daha kısa süre olduğu görülüyor.

İlk haber Tesis sahibi ve sözcüsü tarafından verilen bilgileri içerirken ikinci haber ise esas olarak düzenlenen toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarından ibaret.

Dikkatimizi çeken her iki açıklama arasındaki anormallikler. Bu nedenle birbirini tutmayan bilgileri içeren bazı verileri aşağıya topladık.

Önerimiz gerek Sitemiz’deki haberi ve gerekse aşağıda alıntılanan haberi okumanız.

Plastik imalat sektörünün vazgeçilmezi olan biz Kimya Mühendisleri açısından tesisin önemini yadsımamız mümkün değil Ancak bu kadar farklı bilgilerin gerek iş sahibi ve gerekse bir Bakan tarafından dile getirilmiş olması oldukça düşündürücü ve dehşet verici olmalı.

   

Açıklama yapan

Yatırım Tutarı

İstihdam

Cari açık etkisi

Rönesans, Dr. Erman Ilıcak

1,2 milyar dolar

500-650 kişi

+450-500 milyon dolar

Bakan, Murat Kurum

1,3 milyar dolar

10.000 kişi

+2 milyar dolar

*Diğer Bilgiler

1-İlave bir haber kaynağı: ”cari açığı azaltıp,40 bin kişiye iş yaratacak” dünya gazetesi,25.03.2019

2-Üretim için ithal edilecek propan gazı miktarı 550 bin ton.

3-Polipropilen fiyatı ortalama 1.000 USD/ton

4-Kurulacak tesisin kapasitesi: 450 Bin Ton PP/Yıl 

-----------------------------------------------------

Milliyet.com.tr,25.03.2019 ,Kadife Şahin

 

Cari açığı azaltacak 40 bin iş yaratacak

Adana Ceyhan’da hayata geçirilecek olan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin ilk yatırımı olan 450 bin ton kapasiteli Polipropilen Üretim Tesisi için imzalar tamamlandı. Rönesans Holding, Cezayirli ortak Sonatrach ve Güney Koreli GS E&C tarafından hayata geçirilecek tesis 1.3 milyar dolarlık yatırım değeri taşıyor. 2023 yılında açılması beklenen tesis 10 bin kişiye, endüstri bölgesinin ise 40 bin kişiye istihdam imkan sağlaması bekleniyor.

 

 

 

Projenin tanıtım  toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bu yatırımın bu alandaki ithalat bağımlılığını azaltacağını ifade ederek şöyle konuştu: 

“Proje tamamlandığında hem Çukurova, hem de ülkemizin petrokimyada söz sahibi olacak. İlk etapta yapılacak olan polipropilen tesisi 1.3 milyon metrekarelik alanda yapılacak ve sadece inşaata 40 bin kişi çalışacak. Hizmete girdiğinde ise 10 bin kişi çalışmaya devam edecek. 10 yılda diğer fabrikalarin açılmasıyla 14 milyon metrekarelik alana ulaşacak ve bölge için önemli bir istihdam projesi olacak.”

Adana merkez olacak

Kurum, tesisin ilk etapta cari açığın kapatılmasına 2 milyar dolar, ilerleyen dönemde ise bu oranın 4-5 milyar dolara çıkmasını beklediklerini söyledi.

Ceyhan Petrokimya tesisi gibi yatırımlarda finanstan ziyade hammaddenin düzenli temininin çok önemli olduğuna dikkat çeken Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, bu nedenle Sonatrach katkılarının çok önemli olduğunu ifade etti. Erman Ilıcak, her yıl başta polipropilen, polietilen ve PVC olmak üzere yaklaşık 15 milyar dolarlık petrokimya ürünü ithal edildiğini hatırlatarak yeni tesisin önümüzdeki 5 yıl içinde faaliyete geçmesini beklediklerini aktardı. Ilıcak Türkiye’de 35 milyar dolarlık bir plastik endüstrisi olduğunu ve Adana’yı da bu işin merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

GS E&C Başkan Yardımcısı Kim Yong-Seon ise firma olarak rafineri ve petrokimya alanında mühendislik inşaat ve devreye almada uzman olduklarını belirtti. 

Projenin hammadde tedarikçisi Sonatrach Başkan Yardımcısı Hakkar Toufik ise, “Bu projede yılda 550 bin ton propan sevkiyatı yapmayı planlıyoruz. Bugüne kadar Cezayir’de 700 üzerinde Türk firması ve 28 binin üzerinde istihdam yarattılar. Toplam 2 milyar dolarlık yatırım yaptılar. Şimdi sıra bizde. Bu yatırımla Türkiye’deki iç talebe polipropilen sağlamış olacağız” dedi.