Yumurtalık’ta PETROKİMYA yatırımı

450 bin ton Polipropilen üretilecek tesisin ortakları Türkiye'den Rönesans ve Bayegen ,Cezayir'den ulusal şirketi Sonatrach. Yatırım tutarı yaklaşık 1milyar dolar. Tesiste 250 kişi istihdam edeilecek.


 

TÜRKİYE-CEZAYİR İŞ BİRLİĞİ

Dünyanın en büyük uluslararası müteahhitlik şirketleri arasında yer alan Rönesans Holding ve petrokimya sektörünün güçlü firması Bayegan Grubuyla birlikte Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach arasında kurulan ittifak ile Adana Yumurtalık Serbest Bölgesinde (SEB) dev bir petrokimya tesisi kurulacak. Maliyeti 1 milyar doları bulacak olan tesis devreye girdiğinde, petrokimya sektöründe dışa bağımlılığımızı yüzde 25 azaltacak. Yılda 450 bin ton polipropilen üretecek bu tesisin ham maddesi elbette Cezayir'den tedarik edilecek.

İTHALATI AZALTACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye-Cezayir İş Forumu'nda açıkladığı polipropilen üretilecek petrokimya tesisi yatırımı, yıllık 550 milyon dolarlık ithalatın önüne geçecek ve bu alanda Türkiye'nin dışa bağımlılığını önemli ölçüde azaltacak. Tesis faaliyete geçtiğinde, 250 kişilik istihdam sağlayacak.  düşünüyoruz. Bu yatırım için Yumurtalık SEB’de 826 bin metrekarelik Hazine arazisinin tahsisi yapıldığı bildirildi. Yaklaşık 1 milyar dolar bedelli yatırımın, 30 ay gibi kısa bir süre içinde hayata geçirilmesi bekleniyor.

HALI, AMBALAJ VE MOBİLYADA KULLANILACAK

Yatırımla ilgili bilgi veren Rönesans Endüstri Genel Müdürü Nuri Celal Toroğlu, “Yumurtalık SEB’de kurulacak polipropilen petrokimya tesisi, Türkiye'nin 550 milyon dolarlık kaynağının dışa akmasını önleyecek” dedi. Petrokimya tesisi yatırımının, Türkiye'nin bu alanda dışa bağımlılığını yüzde 25 azaltmak için yapılmış büyük ve anlamlı bir yatırım olduğunu ifade eden Toroğlu, Türkiye'nin, ağırlıklı olarak halı, ambalaj malzemeleri ve mobilyada kullanılan polipropilen ithalatının tutarının yıllık 2,2 milyar dolar olduğuna işaret etti. 

HAZİNE ARAZİSİ TAHSİS EDİLDİ

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, tesisin 250 kişilik bir istihdam sağlayacağını düşündüklerini, bu yatırım için 826 bin metrekarelik Hazine arazisinin tahsisinin yapıldığı bilgisini verdi. Türkiye'nin petrokimya ihtiyacını karşılayabilecek büyük bir yatırımın temelini Yumurtalık SEB’de atacaklarını belirten Demirtaş, “Bu yatırımın yapılmasıyla yıllık yaklaşık 450 bin ton civarında polipropilen üretimi yapılacak. Bu, Türkiye'deki ihtiyacın yaklaşık yüzde 25'ine denk gelmektedir. Bunun bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Yakın bir zamanda kısmet olursa faaliyet raporunun alınmasıyla ilgili çalışmalar başlayacak. Bizler bundan sonra bu çalışmaları takip edeceğiz. En yakın zamanda bu yatırımın gerçekleşmesini sağlayacağız. Çok ciddi anlamda Türkiye'nin cari açığını aşağıya çekeceğine inanıyoruz. Çünkü bu alanda Türkiye'nin yıllık yaklaşık 2 milyon ton ihtiyacı var” şeklinde konuştu. 

İTİCİ GÜÇ OLACAK

Dev petrokimya tesisi yatırımı, Adana'da ve iş dünyasında büyük heyecan yarattı. Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Yumurtalık'ta kurulacak petrokimya tesisinin cari açığı ve maliyetleri azaltacağını kaydetti. Petrokimya tesisiyle sanayici ve girişimcilerin yatırım konusunda önlerinin açılacağını, üretim, ihracat ve rekabet gücünün artacağını dile getiren Kıvanç, “Adana iş dünyası olarak yatırımın gerçekleşmesi için gerekli katkı ve desteği vereceğiz. Bu yatırımın bölgede yakın gelecekte gerçekleştirilmesi planlanan petrokimya yatırımları için bir başlangıç olmasını umut ediyorum. Bu yatırım bölgemizde kurulması planlanan Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi için de önemli bir itici güç olacaktır” dedi. 

PETROKİMYA LİGİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Burhan Kavak da yatırımın öncelikle bölge ekonomisine katkı sağlayacağını belirterek, “Bu yatırım önemli çünkü Türkiye yıllık 2 milyon ton polipropilen tüketiyor. Bunun 100 bin tonu PETKİM tarafından üretiliyor, 1 milyon 900 bin tonunu ithal ediyoruz. Dolayısıyla bu alanda ciddi bir açığımız var. Bunu 450 bin ton aşağı çekeceğiz. Dünyada bir petrokimya ligi var. Türkiye'de böyle bir yatırımın hayata geçirilmesi, Türkiye'nin petrokimya ligine girdiğini gösterir. Yatırımla cari açığımızı aşağı çekeceğiz, milli ve yerli ürünümüzü kullanmış olacağız. 1 milyon 900 bin ton ithalatı İsrail'den yapıyoruz. 2 milyonluk tüketimin de 1,5 milyon tonunu Gaziantep alıyor.

   13 Mart 2018 Salı

http://www.sanayigazetesi.com.tr/yatirim/petrokimyada-dev-yatirim-h