İSO 500: Sanayi finans sektörüne çalışıyor!

 İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) "Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu - 2015 Yılı Araştırması" na göre, sanayi sektöründe finansman giderleri 2015’te yüzde 75 arttı, faaliyet kârı 2015'te yüzde 45 artan İSO-500 sanayi kuruluşu kârının üçte ikisini finansman gideri olarak kaybetti.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) "Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu - 2015 Yılı Araştırması" 7 Haziran 2016 tarihinde açıklandı. Araştırma sonuçlarında, listede ilk 3 sırayı Koç Grubu’nun alması, ilk on kuruluş içine giren tek kamu kuruluşunun Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) olması, 17 Aralık yolsuzluk soruşturması kapsamında tapelerle gündeme gelen Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding bünyesindeki Cengiz Enerji’nin hızlı yükselişi, AKP’li İzmir eski Milletvekili İsmail Katmerciler’in TOMA üretim şirketi Katmerciler’in listeye girişi dikkat çeken hususlar oldu.

Finansman giderleri yüzde 75 arttı

Sanayicinin finansman giderlerinin 2015 yılında anormal derecede yükseldiğini belirten İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, faaliyet karının büyük bölümünün finansman kalemine gittiğini söyledi ve ekledi: "Finansman giderleri bir önceki yıla göre yüzde 75.1 arttı. Sanayici elde ettiği 44 milyar liralık karın 28 milyar lirasını, bir başka ifadeyle yüzde 63.4’ünü finansman gideri olarak kaybediyor. Halka açık sanayi kuruluşları açısından bu oran dünyada ortalama yüzde 16. Başka bir deyişle Türkiye’yi dünyadan farklı kılan, borçluluk oranları değil, borçlanmanın maliyeti.”

Borçlanmanın niteliği de önemli

Borçlanmanın niteliği açısından da İSO başkanı Bahçıvan, şu söyledikleri dikkat çekici:

"Kısa vadeli mali borçların toplam mali borçlara oranı dünya genelinde yüzde 25 olmasına karşılık İSO 500’de yüzde 39. Yine dünya ortalaması yüzde 66 olan duran varlıkların aktiflere oranı, İSO 500’de yüzde 46 ile 20 puan aşağıda bulunuyor. Yani dünyada özel sektörün kullandığı krediler daha çok yatırımlara gidiyor, makine parkına teknolojiye uzun vadeli işlere dönüşüyor. Bizde ise stok ağırlıklı işletme sermayesine gitmektedir. Bu da finansmanın kullanımı veya değerlendirilmesi noktasında da bir nitelik sorunu olduğunu ortaya koyuyor."

İmalat sanayi ekonominin altında büyüdü

T 24 sitesinde yer alan habere göre, İSO 500’ü oluşturan sanayi şirketlerinin toplam faaliyet karının net satışlara oranı son yılların en yüksek düzeyi olan yüzde 8.7’ye ulaştı. 2014 yılında 30 milyar 457 milyon lira olan faaliyet karı yüzde 44.9’ luk artışla 44 milyar 144 milyon liraya çıktı. Bununla beraber, araştırmaya göre 2014 yılı hariç son dört yıldır imalat sanayi ekonominin altında büyüdü. Buna göre 2015 yılında ekonomi yüzde 4.0, imalat sanayi ise yüzde 3.8 büyüdü.

İhracat yüzde 12.9 azaldı

2015 yılında İSO 500 kuruluşunun ihracatı ise yüzde 12.9 azalarak 61.3 milyar dolardan 53.4 milyar dolara geriledi. Böylece 2015 yılı itibariyle İSO 500 şirketleri Türkiye’nin ihracatının yüzde 37.2’sini ve sanayi ihracatının yüzde 38.9’unu gerçekleştirdi. İSO 500 içinde en fazla ihracat yapan şirketlerde ilk beş sırayı ise Ford Otomotiv, Tüpraş, Oyak Renault, Tofaş ve Arçelik aldı.

İSO Başkanı büyümenin niteliğinin artması için AR-GE ile desteklenen, yüksek teknoloji ürünlerine, tasarım ve markalaşmaya yönelik bir üretim ekonomisine yönelmek gerektiğini belirtti.

Konuyla ilgili olarak “sendika.org”ta yapılan değerlendirmede sanayi sektörü için, “Faiz lobisi”nden kesemediğini emekçiden kesiyor” dendi ve

Özkaynağı olmayan bu nedenle dışa bağımlı olan Türkiye sermayesi büyümek için borçlanmak zorunda aksi halde büyüyemez. Ancak dövizle borçlanmış olması ayrı bir handikap. Hükümet krizinin gün yüzüne çıktığı günlerde dövizin hızla yükselmesi ile özel sektörün borcu yüzde 5’lere varan oranlarda yükseldi. Borçların artma riski nedeniyle devalüasyon yapamayan hükümet, sermayeye uluslararası piyasada rekabet gücü kazandırmak için de emeğe, doğaya ve toprağa saldırıyor. Bu finansal bağımlılık nedeniyle memleketi ucuz emek cenneti haline getirmeye, kiralık işçilik, kıdem tazminatının kaldırılması düzenlemeleri ile çalışma rejimini toptan değiştirmeye çalışıyor.”

yorumu yapıldı.

                                                                                                                                           Haziran 2016

 

http://t24.com.tr/haber/iso-500-aciklandi-sanayi-devleri-borclanarak-buy... http://sendika10.org/2016/06/iso-500-sermaye-borcla-buyudu-rekabet-gucu-...