Son yirmi ayda 39 kimya işçisi hayatını kaybetti

 

 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin araştırmasına göre 2013 yılında en az 19, 2014 yılında ise 28 Ağustos itibarıyla en az 20 kimya işçisi yaşamını yitirdi.

 Kimya Mühendisleri Platformu sitesinde ülkemizde bilim- teknoloji-sanayileşme ekseninde politikaların geliştirilmesinin önemli olduğunu savunuyoruz.  Ancak “Nasıl bir sanayileşme?” sorusuna verilecek cevap da çok önemli. Bu soruya verilecek cevabın içinde, küçük-büyük tüm işletmelerde yakıcı bir sorun olmaya devam eden işçi sağlığı-iş güvenliği yaşamsal bir mesele olarak yerini almak zorunda. “sendika.org” sitesine 30 Ağustos 2014 tarihinde giren haberin devamı şöyle:

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yazılı, görsel, dijital basından takip edebildiği, emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ve işçiler, işçi yakınlarının bildirimleri ışığında tespit ettiği verilere göre 2013 yılında en az 19, 2014 yılında ise 28 Ağustos itibarıyla en az 20 kimya işçisi yaşamını yitirdi. Bu verilere göre son 20 ayda 39 kimya işçisi hayatını kaybetti.

Kimya işkolunda son 20 ayda meydana gelen iş cinayetlerinde 12 işçi ezilme, 8 işçi patlama-yanma, 5 işçi trafik-servis kazası, 4 işçi düşme, 3 işçi elektrik çarpması, 3 işçi zehirlenme-boğulma, 1 işçi nesne çarpması-düşmesi ve 3 işçi diğer nedenlerden dolayı (kalp krizi vb.)  can verdi.

Kimya işkolunda son 20 ayda tespit edilebilinen iş cinayetlerinde 3 kadın işçi can verdi. 2013’te Tekirdağ’da oyuncak fabrikasında çalışırken yan tarafta bulunan metal fabrikasındaki ısıtma motorunun patlaması sonucu 23 yaşındaki Nesrin Çakır ve yine Tekirdağ’da Basaş Ambalaj’da pres makinesine sıkışan 40 yaşındaki Satiye Gür; 2014’te ise İstanbul’da ambalaj atölyesinde patlama sonucu ölen 23 yaşındaki Kader Kılıç.

Çocuk işçi cinayetlerinde son iki yılda en göze çarpan iki ölüm kimya işkolunda gerçekleşti. 2013’te Adana’da kafası enjeksiyon makinesine sıkışan, trafik kazası geçirdi diye hastaneye getirilen ve mahkeme sonucu işverenin 30 bin TL para cezasına çarptırıldığı ve bunun da 12 taksite bölündüğü 13 yaşındaki Ahmet Yıldız’ın ölümü; 2014’te ise STFA Meslek Lisesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğrencisi olan ve Filli Boya’da (Betek Boya) yaptığı stajda elektrik çarpan 17 yaşındaki Oğuzhan Çalışkan’ın ölümü.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin araştırmasına göre, 14 yaş ve altı 1 işçi, 15-17 yaş arasında 1 işçi, 18-27 yaş arasında 12 işçi, 28-50 yaş arasında 20 işçi ve emekli/emeklilik çağında çalışan 51 yaş ve üstü 1 işçi yaşamını yitirirken 4 işçinin yaş bilgilerine ulaşılamadı.

Kimya işkolunda BOTAŞ ve TPAO dışında bütün kamu işletmeleri özelleştirilmiş durumda. Diğer yandan sektörde uzun yıllardır salt bir kamu tekeli olmadığı için özel sektör oldukça yaygın durumda. Son 20 ayda yaşamını yitiren 6 işçi kamu, 33 işçi özel şirket bünyesinde çalışıyordu.

Kimya işkolundaki ölümlerin 31’i fabrika/büyük işletmelerde, 8’i atölye/küçük işletmelerde yaşandı. Yani 50’nin üzerinde işçi çalışıyor diye işçi sağlığı önlemleri daha iyi alınıyor diye bir kaide yok.

6 ölüm Kocaeli’nde; 4’er ölüm İstanbul ve Tekirdağ’da; 2’şer ölüm Adana, Ankara, Ardahan, İzmir ve Manisa’da; 1’er ölüm ise Antalya, Balıkesir, Batman, Bilecik, Burdur, Bursa, Giresun, Hatay, Kayseri, Kırklareli, Muş, Samsun, Sivas, Yalova ve İran’da yaşandı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi kimya işkolunda yaşanan iş cinayetleri hakkında hazırlanan araştırmaya dair şu açıklamayı yaptı:

Yaşananlar kaza değil cinayettir…

Kimya işçilerinin ölümlerine ve hastalanmalarına karşı işçi sağlığı mücadelesini yükseltelim… 

2013 yılında ve 2014 yılının ilk sekiz ayında kimya işkolunda yaşamını yitiren Metin Yayla, Muhsin Karaduman, Oğuzhan Çalışkan, Kader Kılıç, Ömer Faruk Genç, Zekeriya Akkabak, Ayhan Arı, Cem Özkök, Nebi ., Hakan Çırpan, Alim Aralı, Tanju Akıncı, Gökhan Çakır, Sezer Öztürk, Satılmış Karaduman, Soner Şencan, Tuncay Güryıldız, Şevket Özcan, İsmail Kaya, S.Ç., Nesrin Çakır, İbrahim Uzun, Hakan Kuruçayırlı, Onur Kadıoğlu, Hasbi Hasdemir, Necip Sevim, Erhan Katırcı, Satiye Gür, Ahmet İpek, Mehmet Çakıcı, Sabri Salman, Emrah Narin, Cüneyt Yavuz, Hakan Akbaş, Mehmet Akın, Ahmet Yıldız, Bünyamin Duran, Mustafa Çiçek ve ismini öğrenemediğimiz bir işçiyi saygıyla anıyoruz…”

 

http://www.sendika.org/2014/08/2014-yilinin-ilk-8-ayinda-20-kimya-iscisi-yasamini-yitirdi/