Tekstil sektörü için alternatif yapıştırıcı

Bu yapıştırıcının tekstil güçlendirme malzemeleri sektörünün yeni standart yapıştırıcısı olabileceği düşünülüyor. Ürüne ilişkin son testler ise devam ediyor.


Kordsa, Continental ile birlikte geliştirdiği yeni teknoloji ile tekstil güçlendirme malzemeleri sektörüne çevre dostu alternatif bir yapıştırıcı kazandırmayı hedefliyor.
Lastik ve inşaat güçlendirme ile kompozit teknolojileri alanında faaliyet gösteren Kordsa, Continental ile işbirliği yaparak yeni bir yapıştırıcı üretti. Kordsa Teknoloji Direktörü Devrim Özaydın, Continental ile birlikte geliştirdikleri yeni buluşlarını yılın başında Hannover’de Tire Technology fuarında tanıttıklarını belirterek, "Lastik güçlendirme teknolojileri alanında resorsinol ve formaldehit içermeyen çevreci bir yapıştırıcı formülü üzerinde 2008’den beri çalışıyorduk. Açık inovasyonun en büyük destekçilerinden biri olarak, lastik sektörünün önemli oyuncularından olan Continental firması ile birleştirdik. Biz kimyasal yapıyı geliştirirken, Continental de uygulama ile ilgili teknolojileri geliştirdi”dedi.

Bu işbirliği çerçevesinde lastik kord bezi kumaşı banyosunda kullanılan formülde değişiklik yapmayı başardıklarını anlatan Özyadın, ulaştıkları formülün 80 yıldır kullanılan resorsinol ve formaldehit esaslı formüle alternatif olabilecek, çevre dostu bir formül olduğunu kaydetti. Bu yeni teknolojinin tekstil güçlendirme malzemeleri sektörünün yeni standart yapıştırıcısı olabileceğini düşündüklerini belirten Özaydın,” Şu an son testleri yapılan bu buluşun tüm endüstrinin yeni standardı olabilmesi için Kordsa ve Continental olarak formülü ve tüm bilgileri dünyaya serbest kullanım hakkıyla sunacağız. Bunun yanı sıra İzmit Ar-Ge merkezimizde çevresel etkileri dikkate alarak enerji verimliliğini artıracak ve karbondioksit emisyonlarını azaltacak yeni teknoloji ve yetkinlikler kazandıracak çalışmalar yürütüyoruz. Örneğin Minidip projesi ile yeni teknolojilerin sağladığı imkanlarla terbiye prosesinde yeni bir kavram geliştirirken, ABC projesi ile büküm makinelerinde ortalama yüzde 10 ila yüzde 15 enerji tasarrufu gerçekleştirdik” dedi.

218 onaylanmış patentimiz bulunuyor

2012 yılında fikri haklarr stratejilerini değiştirerek, buluş koruma yöntemi olarak patent başvurusu yapmaya başladıklarını dile getiren Devrim Özaydın, 2017 yılında toplam patent portföyünü yaklaşık yüzde 60 oranında artırarak rekor sayıda patent başvurusuna imza attıkları bilgisini verdi. 2018 yılının ilk yarısında patent araştırma veri tabanında yayımlanan patent sayısı ile global liderler arasında yer aldıklarını kaydeden Özaydın, "2017 yılında toplam patent portföyümüzü yaklaşık yüzde 60 oranında artırarak Temmuz 2018 itibariyle dünya genelinde 174 buluşumuz, 717 patent başvurumuz ve 218 onaylanmış patentimiz bulunuyor. Patent araştırma veri tabanına göre, dünya genelinde endüstriyel tekstil alanında yayınlanan patentlerimizle, en çok patenti bulunan şirketler listesinde üst sıralara doğru ilerliyoruz” şeklinde konuştu. Her iş kolunda katma değerli, fark yaratan, sürdürülebilir teknolojiler geliştirmek için inovasyonu ve Ar-Ge’yi faaliyetlerinin merkezine koyduklarını belirten Özaydın, şu anda lastik ve innşaat güçlendirme teknolojilerinde faaliyet gösteren İzmit Ar-Ge merkezinde 68, İstanbul Teknopark’ta bulunan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’ndeki Ar-Ge merkezinde ise 22 olmak üzere toplamda 2 Ar-Ge merkezi ve 90 kişilik bir ekibin yeni teknolojiler geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.

2 Ar-Ge merkezi var

İzmit’te faaliyet gösteren ilk Ar-Ge merkezinin 2008 yılında kurulduğu bilgisini veren Özaydın, 2009 yılında belge almaya hak kazandıklarını ifade etti. İkinci Ar-Ge merkezinin ise 2016 yılında 30 milyon dolarlık yatırımla Sabancı Üniversitesi ile birlikte hayata geçirdikleri Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’ndeki Ar-Ge merkezi olduğunu söyleyen Özaydın, burasının da geçen yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca onaylanarak tescilli hale geldiğini ifade etti. Bu merkezin Türkiye’de temel araştırmadan prototip parça üretimine kadar destek veren ilk karbon bez ve prepreg üreticisi olduğunu kaydeden Özaydın,” Dünyada sayılı test merkezlerinden olan merkkezimiz, Avrupa’da ise sayılı üreticilerden biri. Birçok ödül almış olan her iki Ar-Ge merkezimiz de Türkiye’nin lider ve öncü Ar-Ge merkezleri arasında yer alıyor” ifadesini kullandı.

26.12.2018,Matriks