Bor’lu çimento üretildi

 Bor'lu çimento ile daha çevre dostu, düşük maliyetli, fiziksel etkilere karşı dayanıklılığı yüksek yapılar inşa edilmesine katkı sağlanmaya çalışılıyor.


Borlu çimento üretimine başlayan Batıçim, önümüzdeki dönemde bu ürünün tanıtımına yoğunlaşacak. Firma, borlu çimento ile daha çevre dostu, düşük maliyetli, fiziksel etkilere karşı dayanıklılığı yüksek yapılar inşa edilmesine katkı sağlamayı hedefliyor.

Dünya çimento endüstrisinin geleceğin stratejik yapı malzemesi olarak kabul ettiği borlu çimento üretimi, grubun İzmir Bornova'da bulunan Batıçim fabrikasında, borlu kil atığı kullanılarak gerçekleştiriliyor. Şirket ayrıca, Batıçim Fabrikası'nda ek yakıt olarak biogazla kurutulmuş çamur kullanarak yaklaşık 4 bin ağacın doğaya kazandırılmasına eşdeğer ölçütte karbon ayak izi azaltımı sağladı.

Endüstriyel bir atığın başka bir sektörde hammadde olarak değerlendirilmesinin çevresel sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, enerji verimliliğinin arttırılması yönünde ciddi yatırımlar yaptıklarını ve atık kullanımına öncelik verdiklerini söyledi. Türkiye'nin dünyadaki toplam bor rezervlerinin yüzde 72'sine sahip olduğunu vurgulayan Ünal, "İklim değişikliği ile mücadele konusunda borun işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklardan üretilen borlu çimento önemli bir ürün. Borlu çimentoyu, Batıçim olarak üretiyor ve tanıtımı üzerine yoğunlaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca pazarda da bu konuda talebin ve bilginin olması gerekiyor" dedi. Bor minerallerinin zenginleştirmesi sonrasında atık olarak borlu kil oluştuğunu dile getiren Ünal, "Bor kaynaklarına yakın bir konumda bulunmamız, nakliyesi sırasındaki oluşacak karbon emisyonlarının mümkün olduğunca düşük olması konusunda avantaj sağlıyor. Yaptığımız çalışmalarda borlu kil atığı ile yapılan borlu çimento çalışması sonucunda normal betona göre daha yüksek dayanım elde edebildik. Borlu çimento yüksek dayanıma sahip olmasından dolayı beton yollarda; düşük hidratasyon ısısı nedeniyle de tüp geçit ve baraj gibi kütle beton alternatifi olarak randıman sağlıyor" ifadesini kullandı.

Borlu çimento üretimi sırasında yüzde 8-10 oranında daha az yakıt harcanarak enerji tasarrufu, karbondioksit emisyonunda da yüzde 25'lere varan azalma sağlandığını ifade eden Ünal, "Batıçim çimento fabrikasında oluşan atıkların yakıt ve alternatif hammadde olarak da kullanılması sonucunda daha az enerji ile çimento elde edilebildik. Çimento sektörü enerji verimliliği projeleri ve atık yönetiminde aktif bir rol üstlenmeli. Sektör bu sayede, çevresel etkisi yüksek bir endüstri olma noktasından bugün sürdürülebilir kalkınmanın yaygınlaştırmasında kent yönetimlerinin ve diğer endüstrilerin çözüm ortağı konumuna geldi" diye konuştu. Sürdürülebilir büyüme ilkesi çerçevesinde Batıçim ve Batısöke çimento fabrikalarında çevre ve enerji verimliliği projelerine 5 yılda toplam 97 milyon TL yatırım gerçekleştirdikleri ifade eden Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, "Projeler sayesinde yılda toplam 41 bin ton karbon emisyonunu önleyerek 65 bin 300 ağacın sağladığı oksijen miktarı kadar çevreye katkı sağladık" dedi.

Ünal, mevcut durumda yıllık olarak kullandıkları yaklaşık 12 bin ton alternatif yakıt tüketimini 70 bin tona çıkartacaklarını söyledi.

31.05.2018- İSTANBUL