Kayseri OSB, GES ile 8 milyon m3 doğalgaz ithalatının önüne geçecek

Güneş enerji santral kapasitesi 55 MW'ye ulaştı. Böylece

Kayseri OSB’deki firmaların elektrik ihtiyacının yüzde 21'i karşılanacak.


 

Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, bölgede kurulan Güneş Enerji Santrali'nin, 4 MW kapasiteli yeni tesisin eklenmesiyle 55 MW kapasiteye ulaştığını açıkladı.

Türkiye'nin tek parçada en büyük güneş enerji santralini hayata geçirdiklerini aktaran Nursaçan, "Kapasite olarak, Kayseri OSB'de faaliyet gösteren firmalarımızın gündüz elektrik ihtiyacının yüzde 21.5'ini karşılayacak hale getirdiğimiz tesisimiz, aynı zamanda 65 bin konutu da aydınlatma kapasitesine sahip. Bu sayede yaklaşık 190 bin ağacında kaybını önleyeceğiz. Ayrıca, 8 milyon metreküp doğalgaz ithalatının da önüne geçmiş olacağız" dedi.

Nursaçan, 2018 yılı sonunda GES Tesisi Otomasyon Sistemi'nin aktif hale geleceğini de belirterek, "Bu sistemle bütün santrallerimize uzaktan müdahale edilebilecek. GES tesislerimizde Scada sistemlerimizin izlenmesi, araç ve gereçlerin depolanması için yaptığımız GES yeni idari binamız da faaliyete geçti" bilgisini verdi.

Uluslararası Fuar Merkezi 2019 Mart'ında açılacak

Kayseri OSB içerisinde yapılan ve toplam yatırım maliyeti 100 milyon lirayı bulan Uluslararası Fuar Merkezi'nin son durumu hakkında da açıklamada bulunan Nursaçan, "Fuar alanını kendi imkanlarımız dahilinde planladık ve bir hol için yatırım startı verdik. Şimdi ise Kalkınma Bakanlığı'ndan alacağımız 11.5 milyon TL'lik hibe ile ikinci holün de yapımına başlayacağız. Amacımız Kayseri'de mobilya sektörü başta olmak üzere farklı sektörlerde yılda 9 fuar düzenlemek. Bunun Kayseri ekonomisine katkısı tartışılamaz. Şimdilik 60 bin metrekare kapalı alana sahip olacağız fakat büyüme alanımız var. İlerleyen süreçte alanı daha da artırabiliriz. Önemli olan birbirimize destek olmamız ve Kayseri ekonomisi için çaba sarf etmemiz. Uluslararası Fuar Merkezi'ni milli mesele olarak görüyoruz. Mart ayında açma gayretindeyiz. Büyükşehir belediyemiz ile de bir protokol imzaladık ve fuar alanımızın peyzaj çalışmasını yapacaklar" ifadelerini kullandı.

"Meslek lisesi bizim için ekmek meselesi demek"

Tahir Nursaçan, devlet destekli olan Kayseri OSB Teknik Koleji'nde öğrencilerden ücret talep edilmediğini de belirterek, "Şu anda kolejde bilişim, tasarım, makine, metal, elektrik-elektronik, mobilya ve iç mekan tasarımı alanlarında eğitimler veriliyor. Herkesin hizmet sektöründe çalışması mümkün değil. Katma değerli üretim insanla gerçekleşiyor ve bizimde bunun için nitelikli personele ihtiyacımız var. Bu yüzden OSB Teknik Koleji'ni fazlasıyla önemsiyoruz. Halkımız maalesef henüz meslek liselerinin önemini kavrayamadı. Ancak meslek lisesi bizim için ekmek meselesi demek. Okulumuz Türkiye'deki ilk 10 meslek ve teknik lisesi arasında yer alıyor. Şu anda 400 civarı öğrencimiz var ve onlara iş garantisi sunuyoruz. Geçen yıl mezun olan öğrencilerimizin de 23'ü üniversite kazandı, 100'den fazlası ise fabrikalarımızda işe yerleştirildi" dedi.

Kayseri Üniversitesi ile işbirliği protokolü

Erciyes Üniversitesi'nden ayrılarak kurulan Kayseri Üniversitesi ile de işbirliği protokolü imzaladıklarını söyleyen Nursaçan, üniversite sanayi işbirliği kapsamında meslek yüksek okulu çalışmaları olduğunu açıkladı. Nursaçan, "Yer tahsisi ve proje çalışmalarına başlıyoruz. Bilimden teknolojiye, teknolojiden sanayiye sloganı ile eğitim ve üretim sahalarını birleştirme çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

11.12.2018 İştekobi