3 Japon devi Bursalı Emaş’ı satın aldı

Türkiye’nin önemli Plastik malzeme üreticilerinden olan Şirket  3 Japon şirketine satıldı. Japon şirketleri son 5 yılda birçok yerli şirkete ortak oldu veya tamamının  satın aldı.


Son yıllarda Türkiye’de en fazla şirket alanların menşesi sorulsa büyük ihtimalle yanıtı Japonya olurdu. Denso, Marubeni, Nikkei, Toyo, Taheda Pharma, Ajinomoto, Mitsui, Kansai, Hitachi, GS Yuasa, Mitsubishi gibi ciroları milyar dolarlarla ölçülen Japon devleri, son 5 yılda yaklaşık 2 milyar dolar ödeyerek pek çok Türk şirketine ya ortak oldu ya da tamamını satın aldı. 2019’da da Türkiye’de Japon rüzgarı devam etti ve sektörün önemli oyuncularından Betek, Japon devi Nippon Paint’e devredildi. Japonya’nın en önemli kimya devlerinden DIC Corporation’a ait Sun Chemical, İzmir’de üretim yapan Makrochemical Endüstriyel Kimyasalları adlı şirketin tamamını satın almak için Rekabet Kurumu’ndan onay alırken, Sabancı Holding’e ait Temsa’nın iş makinaları birimi de Japon Marubeni ile masada. İşte bu listeye bir şirket daha ekleniyor. Bir Türk şirketi daha Japonlar tarafından satın alınıyor.

Türkiye’nin önemli plastik üreticilerinden olan Emaş satılıyor. Ancak tek bir Japon şirketine değil. 3 Japon devinin birlikte kurduğu ortak bir firmaya devrediliyor. 

SUMITOMO, ITOCHU VE TOYO KURDU

İmzaların geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız atıldığı Emaş’ı alan ise İngiltere’de kurulu bulunan Sumika Polymer Compounds Europa. Her ne kadar Londra merkezli görünse de bu şirketin ortakları 3 Japon devi. 2007’de İngiltere’de konsorsiyum şeklinde kurulan Sumika’nın yüzde 55.1’i Sumitomo’nun. Geri kalan yüzde 19.9’luk hisse Itochu Corporation’a, yüzde 25 ise Toyo Ink’e ait.

1615 yılında kurulan Sumitomo, Japonya’nın en eski gruplarından. 404 yıl önce bir Budist rahip olan Sumitomo Masatomo tarafından kurulan bu devin 47 milyar dolarlık cirosu, 73 binden fazla çalışanı var. Japon devlerine verilen Keiretsu unvanına sahip Sumitomo Group, 18 milyar dolarla dünyanın en değerli 291’inci şirketi.

1858 yılında Osoka’da kurulan Itochu, Japonya’da “sogo shosha” adı verilen genel ticaret devlerinden biri. Fortune Global tarafından 44.7 milyar dolarla dünyanın en büyük 215’inci firması olarak geçiyor. 

3 FABRİKASI VAR

Dünyanın en büyük mürekkep şirketlerinden biri olan ve Türkiye’de de faaliyet gösteren Toyo Ink ise Manisa’da üretim yapıyor. 2016 yılında DYO'nun mürekkep bölümünü satın alarak Türkiye'ye yatırımlarını başlatan Toyo Ink’in kökleri 1896 yılına uzanıyor. Kamatoro Kobayashi tarafından Tokyo'daki ilk mürekkep dükkanını kurulmasıyla faaliyete başlayan şirketin 8 binden fazla çalışanı var.

Gelelim 3 Japon devinin satın aldığı Emaş’a…

1978 yılında Akçe Plastik ile başlayan üretim, 1984’te Emaş adını aldı. Bursa’da ilk üretim tesisini kuran şirket, 2004’te sahibi olduğu Almen AŞ ile tesislerine devam etti. Toplam 3 tesisi bulunan Emaş’ın 150’den fazla çalışanı bulunuyor. Şirket, başta otomotiv ve beyaz eşya sektörü olmak üzere birçok alana yönelik çalışıyor.